Menu:

fredag 17 oktober 2014

Slutet på en säsong som kunde varit - 2014

När jag kom ner till Belgien i slutet på mars hade jag tränat cirka 900 timmar de senaste 365 dagarna. Mitt stora mål 2014 var att jag skulle göra ett litet internationellt avtryck som skulle vara tillräckligt för att få chansen i Continental Tour 2015. Testerna från hösten och träningen under vintern pekade på att jag hade kapaciteten rent fysiskt. Tyvärr konstaterade jag själv ganska snart i Belgien att det var något som satte ner mig fysiskt.


När jag kom hem till den svenska säsongstarten hoppades jag att det skulle vända men istället fortsatte det käpprakt utför. Det är ännu inte 100 % fastställt vad som hände men det mest troliga är att jag fick astma p.g.a. pollenallergi. Både under 2012 och 2013 har jag upplevt problem på våren men i år var det mycket värre och dessutom blev det en stenhård smäll för mig mentalt.

Den 1:a juni fick jag en spricka i revbenet på Bureloppet. Under 10 dagar kunde jag inte träna p.g.a. smärta i bröstkorgen och först efter 14 dagar var jag rehabiliterad nog för att cykla utomhus. Den 29:e juni blev jag 16:e på SM-linjet utan att ha kört en enda tävling under hela månaden. Därefter placerade jag mig mellan 10-20 plats resterande del av säsongen.


Torsdagen den 14:e augusti tog jag min Lapierre klockan 07.00 och cyklade ett varv runt Vättern. 17.30 var jag hemma igen efter 308 km. Cykeltiden var 9:21.05 alltså ett snitt på 33.0 km/h. 1:18 av tiden gick åt vid pissepauser samt pizzastoppet i Ödeshög. Den sista timmen från Kaxholmen till Habo, som också är den mest kuperade, snittade jag 33.0 km/h.

Fyra dagar efter mitt träningspass runt Vättern började jag på Högskolan i Jönköping. Jag läser till Ämneslärare för Gymnasiet och mitt huvudämne är idag Samhällskunskap. Antagligen lägger jag till Svenska som ämne nummer två. Jag har precis avslutat en tre veckor lång VFU (praktik). Jag trivs mycket bra.

"Ska du sluta cykla?" Nej, jag ska inte sluta cykla. Det går att kombinera studier med cykel på elitnivå i Sverige. Dessutom skulle jag aldrig kunna sluta cykla. Cykel har blivit en stor del av mitt liv som jag inte bara kan överge helt och hållet, jag kommer alltid fortsätta cykla på ett eller annat sätt. Genom min cykling har jag också sett fördelarna med en någorlunda aktiv livsstil. Att sluta cykla helt och hållet för att ägna all tid åt studier i hopp om bättre resultat skulle ge motsatt effekt.

"Har 2014 varit förgäves?" Nej, tvärtom. Jag kan inte minnas det år jag senast lärde mig så mycket och utvecklades så mycket som människa. Tänk er bara att åka ner till Belgien ensam i två veckor. Den resan gav mig så väldigt mycket trots att resultaten blev som de blev. Jag har handlat mat i Belgien själv, jag har kört bil genom Tyskland och blivit stoppad av knarkpolisen, jag har bott nästan helt ensam i ett belgiskt hus, jag har kört i alla backarna från Flandern Runt dagarna innan själva tävlingen, jag har träffat mekaniker, cyklister och sportchefer från de allra största cykellagen.

Jag har legat fastspänd på en bår med nackkrage. 29 dagar senare cyklade jag 15 gånger uppför Kinnekulle.

Jag har cyklat 300 km runt Vättern på de där smala däcken. Fyra dagar senare satte jag min första fot på Högskolan.

Jag har hittills i min cykelkarriär tagit fyra medaljer vid Svenska Mästerskapen. Brons 2010 på USM-linjeloppet, p15-16. Silver 2012 i lagtävlingen JSM. Silver 2013 i lagtävlingen SM. Guld 2012 på Kortbane-JSM. Under mina två år som senior har jag blivit 14:e på tempoloppet 2013 och 16:e på linjeloppet 2014. Målet i min fortsatta cykelkarriär är att ta en femte medalj. Någonstans i bakhuvudet kommer jag också alltid bära med mig drömmen om att bli proffs.

Så jag fortsätter att cykla på elitnivå 2015 och jag har mål med min fortsatta cykelkarriär. I dagsläget tar jag dock en dag i taget då jag bara har en vintercykel att bedriva träningen på samt CSN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar